La respiració purificant

Dins del pranayama trobem tot una categoria de tècniques que no es consideren pranayames majors, sinó tècniques preparatòries que, com el seu nom indica, ens ajuden a preparar el cos per la pràctica d’àsana, meditació o simplement per ajudar-nos una mica a afrontar els canvis en el nostre entorn (arribada del calor, o el fred, etc.).

Especialment indicades per a la primavera  i també per a aquelles persones amb asma i/o tendència a acumular mucositat en els pulmons, etc. són les anomenades respiracions purificants. Ens ajuden a activar, escalfar i preparar els pulmons pel canvi estacional. La primavera a més sol estar acompanyada del increment de pòl·lens a l’atmosfera amb el conseqüent augment del nombre de les partícules al aire, que siguem o no al·lèrgics a elles, es poden acumular als pulmons i a la llarga generar molèsties (tos, estornuts, mucositat, cansansi, etc.). Aquí es on intervenen aquestes respiracions, que procuren mobilitzar aquestes mucositats o partícules de tot tipus que s’acumulen als pulmons, perquè puguin ser expulsades de manera natural.

Avui us presento dues d’aquestes respiracions que es poden afegir a les nostres classes de ioga primaverals o al nostre ritual de neteja del matins.

Respiració purificant: Consisteix en donar copets amb les puntes dels dits a tota la zona pulmonar i treure l’aire en tres temps per a això:

  1. Ens posem de peu amb les cames una mica separades. Col·loquem les iemes dels dits de les dues mans al melic. Espirem relaxem.
  2. Al inspirar anirem colpejant suaument amb les iemes del dits de dins cap a fora i pujant per tot l’abdomen, costelles, zona pectoral fins a les clavícules. Les dones evitarem la zona dels pits. Els cops a la part pectoral alta poden ser més forts.
  3. Per espirar ho farem en tres temps (dos curts i un de llarg) pressionant amb les mans primer la part lateral alta de les costelles (sota aixelles), després mitja (costelles mitjanes) i després baixa (cintura). Podem treure l’aire, bufant per la boca (fuuu, fuuuuu, fuuuuuuuuuu) o si tenim el nas una mica congestionat podem aprofitar l’impuls i treure l’aire pel nas.
  4. Repetim el cicle de 6/9 respiracions.

Respiració del cop sec: Consisteix en donar un cop sec a les costelles per ajudar-nos a treure l’aire, per a això:

  1. Ens posem de peu amb les cames una mica separades i els braços còmodament estesos amb les espatlles relaxades. Espirem relaxem.
  2. Al inspirar els braços pujaran i s’obriran lateralment amb els palmells cap amunt ajudant a la caixa toràcica a expandir-se i ampliar-se. Com si volguéssim formar un angle de 45 graus amb cada braç cap a les parets de la sala.
  3. Per espirar flexionarem els colzes baixant els braços ràpidament per donar un cop sec en els laterals de la costelles ajudant-nos a expulsar de cop tot l’aire dels pulmons. No es tracta de clavar els colzes a les costelles, sinó que el “cop” ens ajudi en l’expulsió de l’aire. Igualment es pot o treure l’aire per la boca de manera enèrgica o pel nas si la tenim una mica congestionada.
  4. Repetirem el cicle 3/4 vegades.

Com veieu són dues respiracions molt senzilles que ens ajudaran a escalfar i preparar els nostres pulmons per a la pràctica i / o per al dia a dia. Una altra de les grans tècniques purificants és kaphalabhati o la respiració de la neteja del crani, la veurem en els següents posts. Ja només us falta posar-ho en pràctica i sentir aquesta escalfor que deixa al cos i la petita desobstrucció als pulmons.

Així doncs, benvinguda primavera!