Tardor temps de neteja

Arriba la tardor i sobretot a l’octubre és un mes que dedico a la neteja en tots els seus sentits. És una època per netejar tot l’estancat, renovar allò que no ens serveix i donar espai per a la tranquil·litat de l’hivern i el ressorgiment de la primavera.

Neteja externa: D’una banda, com a persona al·lèrgica als àcars aprofito aquesta època (màxima reproducció dels mateixos) per fer neteja a fons de la casa i de l’armari. Això inclou:

 • Canvi d’armari: Rentar tota la roba d’hivern abans que la necessiti i aprofitar per rentar també la d’estiu que ja no faré servir, llençar allò espatllat o que no m’he posat i guardar la resta. Fa uns anys vaig seguir el mètode KonMari per permetre no acumular tot allò que ja no usava o que m’havien regalat però no era del meu gust o que no m’anava bé però guardava pel seu valor econòmic; des de llavors aquesta tasca s’ha reduït de volum, però segueix sent necessari un recordatori de tant en tant.
 • Aspirar matalassos, cobrellits, coixins, edredons, nòrdics i sofàs. És increïble les colònies que es creen en aquestes zones de casa nostra.
 • Reduir, llençar, canviar de posició i reordenar tota la casa. Això és una cosa herència de la meva família. Ens encanta canviar els mobles, o moure’ls, o pintar-los, en fi, veure novetats que alegrin a la vista i al cor.
 • Netejar les plantes. Com que no sóc una persona especialment acurada, a l’estiu amb la calor intensa moltes de les meves plantes es tornen pansides i/o fins i tot es moren. Aprofito per retallar, trasplantar i netejar aquestes companyes que comparteixen la vida a casa.
Resultat d’aplicar el métode Konmari a la roba

Després d’això ja estic a punt per al següent pas. La neteja interna. Cada vegada estan més de moda les depuracions i dejunis que ens ajuden en certs moments a lidiar amb malalties, dolències i/o sentir-nos millor en èpoques on el cansament és més acusat. Us recomanaria que abans de realitzar qualsevol d’aquestes accions us escolteu i sobretot us deixeu acompanyar per un nutricionista professional (ja sigueu més d’herbes o de pastilles), ja que cada persona és un món i certes deficiències nutricionals es poden exagerar si anem experimentant sense criteri en el nostre cos.

Per exemple, un any amb una estimada companya de feina ens vam passar al te vermell pu erh amb canyella, per les seves increïbles propietats i beneficis. Cada dia esmorzàvem juntes i ens preparàvem el te. Com ens agradava el moment on compartíem vivències, problemes, preocupacions i ens fèiem una mica de teràpia, entre les dues ens bevíem prop d’1 litre de te. Resultat: anèmia ferropènica amb la qual vaig haver de prendre tardyferon per recuperar-me. I per descomptat, quan vaig relacionar 1 + 1 són 2, deixar el te.

A continuació us explico el que vaig a fer aquest any, pel meu estat i condició en aquest moment. Però com us comentava això pot no ser apropiat per a la majoria. L’estació de tardor segons la tradició ayurvèdica és vata, implica aire, moviment, sequedat. Depenent de la nostra constitució i personalitat no és convenient agreujar més a vata, així que molta atenció a les vostres decisions. En el meu cas tinc una constitució pita-kapha, de manera que és una bona època per equilibrar l’excés de foc que se’m sol acumular a l’estiu.

Així que seguiré una depuració del fetge, reforç de la dieta i neteges finals. Motius pels quals sospito que el meu fetge no està al 100%:

 • Em fa mal al contacte o pressió suau. El podeu provar, és l’òrgan més gran situat sota les costelles del costat dret del cos. En el meu cas no té pèrdua, allà està ell tot enfadat, demanant-me més sucre.
 • La meva pell està seca i una mica groguenca.
 • Els meves deposicions són lleugeres (molt lleugeres a dies) i bastant grogues també.
 • Cada vegada em ve de gust menys menjar res que tingui greix. Em costa digerir-la.
 • Torno a tenir una mica de dermatitis a la pell dels ulls (pels àcars).
 • Emocionalment estic accelerada, m’irrito fàcilment, no escolto, parlo a dojo i no tolero certes actituds en els altres. Malgrat la meva vida tranquil·la, professora de ioga, relaxació, sons, etc. sento cert estrès en preparar activitats noves i no deixo de voler fer més i més, tot i que la tardor convida a recollir-se.

Després de consultar amb una bona nutricionista i per la meva pròpia experiència aquesta és la depuració d’aquesta tardor que seguiré durant 21 dies:

 1. Suprimir de l’alimentació: gluten (per la digestió difícil), els aliments rics en greixos saturats, els peixos grans (pels metalls pesats), la carn vermella (tampoc menjava), totes les farines i sucres refinats (sóc una mica addicta a les llaminadures i dolços en general). Menjar tot ecològic. Això últim és fàcil, fa anys que amb la meva parella som d’una cooperativa de consum ecològic i no puc estar més feliç, hem recuperat el sabor i la temporalitat dels aliments, la proximitat amb els pagesos i productors, la qualitat, etc.
 2. Prendre infusions depuratives de fetge (boldo, dent de lleó, carxofa, etc.) dues o tres vegades al dia. Li afegeixo gingebre fresc, perquè si no l’amarg em mata.
 3. Afegir algun complement per depurar encara més el fetge.
 4. Reforçar els àpats amb més nous, més plantes verdes i més llegums. Amanir els àpats amb llimona perquè la vitamina C ajudi a absorbir millor el ferro.
 5. Practicar uddiyana bandha i nauli kriya als matins, a part de les neteges nasals amb la neti lota i la neteja de la llengua que ja faig habitualment.
 6. En acabar els 21 dies de depuració fer un dia de neteja intestinal o varisara dhauti. Seguit d’un parell de dies de dieta suau rica en arròs, verdures i fibra.

En els següents articles us explicaré com realitzar aquestes neteges del ioga o shatkarmas ja que mereixen un estudi a part.

A recollir-ioguis! Que avui per fi a Barcelona ha començat a baixar la temperatura i se sent la tardor en l’ambient!