Jalam neti i Jivha dhauti, dutxa nasal i neteja de la llengua

Les dues primeres neteges que vaig començar a practicar quan em iniciava en el ioga, i que continuo usant diàriament, van ser: Jalam Neti i Jihva Dhauti. Són dues tècniques senzilles, fàcils de practicar i amb poques contraindicacions. En aquest cas es recomana que les dues siguin practicades diàriament als matins dins dels nostres hàbits d’higiene personal.

Jalam Neti

La primera és una de les tècniques de “neti” el shatkarma relacionat amb la neteja de les fosses nasals. Per a mi és la neteja estrella.

Les persones al·lèrgiques solem despertar-nos als matins amb mucositat i/o sensació d’obstrucció a les fosses nasals. Això està relacionat en la nostra manera de dormir, menjar, etc. però sol donar-se una rinitis més freqüentment sempre a primera hora. Per això em va encantar aquesta neteja des del primer moment. La intenció de la mateixa és desembossar els fosses nasals.

Hem d’entendre que la respiració s’inicia a les fosses nasals, són el nostre punt de contacte amb l’exterior. Estan recobertes de pèls i mucosa que fa de filtre natural per als agents externs ja siguin pols, pol·len, contaminació, etc. Per això és convenient tenir-les lliures i anar tornant a una respiració natural pel nas, tant desperts com dormits. La neteja de les fosses matinera serveix per treure possibles partícules aderides, rehidratar la mucosa i expulsar l’excés de moc que es dóna tant al nas com en els sinus superiors i laterals (que pot donar problemes com la sinusitis).

Per als amants del pranayama com jo, aquesta és la primera acció dels matins. Intentant que aquestes fosses estiguin més obertes i per tant que la nostra respiració flueixi més lliurement i puguem obtenir els beneficis de la pràctica més endavant.

Tècnica

En Jalam Neti s’usa un petit recipient en forma de tetera anomenat “Neti Lota” per introduir aigua tèbia i salada per una fossa nasal i expulsar-la per l’altra. La forma de la tetera permet que d’una banda puguem introduir l’aigua i dissoldre la sal i pel petit embut l’introduirem a la fossa nasal per tenir el raig d’aigua directament dins del nas.

Hi ha lotas de plàstic, ceràmica, argila, etc. A mi m’agrada fer servir la de ceràmica, bàsicament pel seu tacte, però heu de trobar una on l’orifici de sortida no sigui ni massa gran, ni massa petit i que encaixi bé en el vostre nas. Sinó tota l’aigua sortirà fora i no servirà de gaire.

 1. Preparar l’aigua tèbia (a temperatura ambient) amb una culleradeta de cafè de sal. El millor és fer servir aigua mineral o aigua filtrada, si esteu fora i no us fieu de l’aigua també podeu bullir-la. La temperatura de l’aigua pot variar en funció de l’efecte que vulguem. Més calenta per ajudar a dissoldre la mucositat o més freda per eixugar-la. Jo sempre la uso calenta, tot i que a l’estiu de vegades he fet servir directament aigua freda de mar, és molt més intens però també efectiu.
 2. La postura més còmoda és de genollons (cuclillas) a terra amb una palangana davant per recollir l’aigua. Però també ho podem fer inclinats sobre la pica del bany. Col·locar la lota amb l’embut a la primera fossa nasal (jo començo sempre per l’esquerra). Inclinar el cap de costat perquè l’aigua passa per dins cap a la fossa nasal dreta, obrint la boca per respirar.
 3. L’aigua hauria de començar a passar, però pot ser que trigui i si tenim molta mucositat pot ser que tinguem la necessitat d’aturar-nos i sonar-nos o que no surti ni una gota. És una qüestió de paciència i inclinació. Buscant el punt exacte perquè l’aigua no vagi cap a les oïdes ni cap a la boca.
 4. Les lotas de ceràmica estan pensades per fer una lota sencera per fossa, però si teniu una lota més gran a la meitat heu parar per canviar de costat. Al parar convé ajudar a “expulsar” l’aigua restant amb una bufada forta pel nas.
 5. El temps de buidatge de la lota dependrà de com de lliures estan les nostres fosses nasals (10/20 segons en nas impol·lut, 5 minuts per al·lèrgics matiners …). No us desespereu i podeu anar ajudant-vos de petites bufades o de sonar-se el nas, sobretot si sentiu massa pressió a les fosses o molèsties a les orelles.
 6. Després de realitzar les dues fosses es procedeix a l’assecat de les mateixes. Podeu anar inclinant el cap a un costat i a un altre, davant i darrere alhora que expolseu l’aire pel nas de manera vigorosa. També podeu ajudar-vos inclinant el cos cap endavant a la meitat de la flexió i repetir el procediment amb l’esquena paral·lela al terra i anar pujant i baixant el cap.
 7. En períodes de molta mucositat o refredat es pot afegir mitja cullerada de bicarbonat de sodi per ajudar a dissoldre més la mucositat. Això s’ha de fer de manera puntual ja que el mateix és bastant irritant i no s’ha d’usar amb les fosses molt netes.

Flux en les dues fosses nasals.

És normal sentir diferències en el flux d’aigua que passa per les fosses nasals. Els motius pels quals l’aigua pot no fluir serien:

 • Obstruccions mecàniques. Que per algun motiu tinguem el tabic nasal desviat, o un orifici més tancat a nivell ossi o morfològic.
 • Obstruccions per mucositat. Això és el més freqüent en el meu cas pel tema al·lèrgic.
 • Dormir sempre sobre el mateix costat. Si dormim sempre sobre el costat dret és normal notar sempre aquesta fossa nasal més obstruïda en passar l’aigua a primera hora. A vegades el que faig jo és els últims 5 minuts abans de despertar-me canviar de costat perquè es buidi la fossa obstruïda per la postura de dormir o posar-me cap per amunt uns minuts.
 • Mala posició en l’execució. Hem d’anar amb compte perquè l’aigua flueixi d’una fossa a l’altra i no vagi ni a la boca, ni sobretot a les oïdes on podria causar-nos a part de molèsties mals majors com otitis, infeccions, etc.

Personalment els beneficis que trobo en aquesta pràctica han estat sobretot el eliminar mucositat, ajudar-me a respirar millor als matins i evitar tenir sinusitis freqüents. La intenció de la tècnica és evitar que aquesta mucositat es vagi estenent per les cavitats internes. En mantenir les fosses buidades si hi ha mucositat aquesta surt pel nas i no s’acumula en sinus, conducte auditiu, etc. També indicar-vos que a nivell energètic, es treballa ajna chakra (el tercer ull) i es reequilibra l’energia entre els nadis ida i pingala.

Jivha Dhauti

La següent neteja matinera es tracta de jivha dhauti, una de les neteges específiques de diferents zones del cos, en aquest cas de la llengua.

Durant la nit acumulem una sèrie de toxines i impureses que pugen des del nostre estómac i es dipositen en la llengua. Si us mireu la llengua a primera hora del matí podeu comprovar que no sempre està rosada i lliure d’impureses, sinó que pot acumular una petita capa de vegades blanca, de vegades groguenca, formant una tela sobre de la mateixa.

Si no ens desfem d’aquesta capa a primera hora, després de salivar i/o ingerir qualsevol líquid ens la empassarem de tornada.

La medicina tradicional ayurvèdica i també la medicina tradicional xinesa revisen el gruix, distribució i color d’aquesta capa per determinar si tenim algun problema o malaltia de fetge, ronyó, etc.

Per eliminar aquesta capa els ioguis fan servir una mena d’espàtula arquejada de diferents elements. La més comuna és de coure, ja que així ho indica l’ayurveda, però també us he de dir que és la més incòmoda, ja que s’oxida fàcilment. Actualment existeixen d’acer inoxidable que es renten fàcilment i no s’oxiden.

 

Neteja llengües de coure

Tècnica

 1. A primera hora, comprobar l’estat de la nostre llengua. Podeu apuntar-lo i veure si hi ha variacions en funció del sopar, hora del sopar, estrès del dia anterior, etc.
 2. Agafar el raspador amb una mà i portar-lo a l’arrel de la llengua. D’allí moure’l suaument per tota la llengua recollint aquesta capa fins a la punta. Llençar el que s’ha recollit passar-li aigua i repetir si es desitja.
 3. No es tracta d’rascar amb força, sinó acompanyar el moviment suaument.
 4. Atenció a l’anar a l’arrel ja que en aquesta zona hi ha receptors sensitius que indueixen al vòmit. No cal anar molt enrere si sabem que tenim tendència a sentir aquest acte reflex.

Les dues tècniques poden ser incorporades a la nostra higiene personal.

En els següents posts us mostraré altres tècniques de neteja del ioga més intenses i que requereixen més preparació: Nauli i Visara Dhauti.