Shatkarma, les neteges del ioga

Continuo amb aquests posts dedicats a la neteja, purificació, deixar anar. En aquest cas us explicaré diverses de les tècniques de purificació del ioga que són adequades per a aquest canvi d’estació.

El Hatha Ioga tradicional inclou no sols la pràctica de postures (ásanes) sinó que aquestes es troben dins d’un sistema holístic que inclou: ásana, pranayama, shatkarmas, mudres i bandhas. Segons el savi Patañjali estaríem parlant de tapas: cremar, buidar.

La tardor o la primavera són bones estacions per a realitzar neteges, per la meva experiència prefereixo fer les més intenses a la tardor. A més aquestes dates les relaciono amb l’inici de curs, noves etapes, noves idees amb el que netejar m’ajuda a recuperar forces i avançar. Això és una cosa personal, segurament hi hagi qui prefereixi fer-ho a la primavera. Sóc definitivament una persona tardor, serà perquè és l’època en què vaig néixer.

Shatkarmas (ṣaṭkarmāni), són les neteges o purificacions. La paraula sànscrita shatkarma es divideix en “shat” que significa 6 i “karma” en aquest cas referit a l’acció purificadora. A vegades als shatkarmas se’ls anomena també kriyas referent a l’acció, execució. Així que tradicionalment es parla de 6 accions per a la purificació i estàs explicades en els textos del Hatha Ioga Pradipika i Gheranda Samhita entre d’altres.

  1. dhautī – neteja del cos usant diferents tècniques per a diferents parts: estómac, intestins, etc.
  2. vasti – neteja de l’intestí.
  3. neti – neteja de les fosses nasals i els sinus paranasals.
  4. trāṭaka – neteja dels ulls mitjançant tècniques de concentració de la mirada en diversos punts.
  5. naulika o nauli – automassatge abdominal en pulmons buits. (Si busqueu a internet “ioga alien” el més segur és que es tracti de gent practicant nauli, en veure els vídeos comprendreu l’analogia).
  6. kapālabhātī – neteja del crani. Tècnica respiratòria que ens ajuda a buidar i purificar el cap física i emocionalment.

Amb aquests sis punts es pretén netejar, purgar i purificar el cos físic (annamaya kosha) per obrir i accedir a la resta de cossos més subtils (pranamaya kosha, manomaya kosha, etc.). Com us comento sempre, més val començar pel bàsic, així que toca netejar el cos físic i d’allí ja veurem.

Cadascuna d’aquestes neteges consta de diverses tècniques, moments i freqüència. S’ha de tenir en compte que per exemple les neteges d’intestí NO han de ser freqüents, com a molt dues vegades a l’any, ja que alteren la flora bacteriana que és la font de la salut del nostre sistema immunològic. Aquests shatkarmas tenen riscos clars sobre la salut, de manera que mai han de ser practicats sols o amb el que haguem llegit per aquí, sinó seguint els consells d’un mestre o professor qualificat i coneixent el nostre estat de salut i tendències. Per exemple no serà el mateix una neteja d’intestins per a algú amb restrenyiment crònic que per a algú amb còlon irritable. Sigueu conscients del vostre estat abans de posar-vos a practicar o provar alguna cosa nova. Els shatkarmas solen ser tècniques avançades que no s’expliquen als alumnes fins a haver aconseguit cert grau d’implicació en la seva pràctica, no perquè ens tornem millors executant postures, sinó perquè la pràctica holística de ioga ens porta inevitablement a un coneixement i revisió personal (física , mental i emocionalment) que s’incrementa amb el temps. Ens coneixem a través del ioga.

He triat una tècnica, la més propera, de cada grup de neteges i us la presentaré en els següents posts. Malgrat això us reitero que no totes les tècniques són aptes per a tothom. Us explicaré només aquelles que jo he practicat i de les quals he obtingut algun benefici. Podeu trobar més literatura de les mateixes a internet i/o els llibres de grans mestres com Iyengar, Satyananda, Swami Digambarananda Saraswati, etc. A més gràcies a youtube trobareu tutorials pas a pas. Però no us llanceu a això si no esteu segurs.

En el següent post, veurem les dues neteges bàsiques diàries que faig servir: Jalam Neti i Jihva dhauti.

Si teniu dubtes al respecte podeu contactar amb mi i us contestaré encantada.